Interview

Spelen in je werk

‘Veel ondernemers zijn zelfstandige geworden vanuit een bepaalde gedrevenheid. Natuurlijk is het belangrijk om je werk serieus te nemen. Maar als de druk om te presteren en uren te maken gaat overheersen, kan het zijn dat je juist verkrampt raakt. Daardoor gaat de rek eruit. Dan is het belangrijk om te bedenken waarom je dit werk ook alweer bent gaan doen. Om te gaan spelen in je werk en dingen uit te proberen, zodat je passie en het (werk)plezier weer in jezelf teurgvindt. Zodat je als zelfstandige ookz elf aan het roer blijft staan. Dat hoeft niet ten koste te gaan van je prestaties.

Gooi je werkschema om
Spelen en dingen uitproberen klinken misschien als een risico. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Het kunnen kleine dingen zijn, waardoor je jezelf blijft prikkelen. Gooi bijvoorbeeld eens je werkschema om en doe bijvoorbeeld je administratie op maandagochtend in plaats van vrijdagmiddag of zelfs in het weekend. Of overleg tijdens een wandeling. Als je routinetaken net even anders doet, prikkel je andere zintuigen, waardoor ruimte komt voor nieuwe ideëen.

Zorg ook dat je niet alles alleen doet. Heb je collega’s of medewerkers? Maak dan tijd voor gezamelijke ontspanning, zoals een potje tafelvoetbal of een werkborrel. Als zzp’er kun je andere zzp’ers opzoeken bij een netwerkborrel en ideeën uitwisselen. Je zult zien dat er ruimte kan ontstaan voor creativiteit. Bovendien kun je door samen te werk ook samen bepaalde verantwoordelijkhedenn dragen.

Kleine, concrete stapjes
Woms wil je iets uitproberen wat meer risico’s met zich meebrengt. Dat kan spannend zijn. Zorg dan dat je die grote verandering opdeelt in kleine, concrete stapjes. Dan wordt die berg die je moet beklimmenn minder hoog en haal je meer plezier uit de weg ernaartoe. En kijk van tevoren welke ruimte je hebt om dingen uit te proberen die risico’s meebrengen. Maak er bijvoobeeld 1 dag voor vrij of een budget dat je kunt missen. Daarnaast hoef je dit ook niet alleen te doen.  Vraag eens advies aan andere zzp’ers of aan iemand in je team. Iedereen is weleens ergens onzeker over. Doot dit te delen ontstaat er meer ruimte voor nieuwe ideeën en vertrouwen.

Tineke Terken MSc – Clinical Supervisor en Psycholoog Arbeid en Gezondheid bij onze partner TELUS Health formerly Ascender

Bron: Movir Vooruit magazine oktober 2023