Interview

Jonge medisch specialisten krijgen best veel voor hun kiezen

Ascender/MedischVitaal is sinds 1 september versterkt met programmamanager Maartje van der Meer. Als arts kent ze de medische wereld van binnenuit. Een korte introductie.

Het beroep van arts is een roeping, wordt altijd gezegd. Dat was het ook voor Maartje van der Meer toen ze in de jaren tachtig geneeskunde ging studeren. Na haar studie promoveerde ze aan de VU en specialiseerde zich aldaar in de gynaecologie waarna ze in het UMC Utrecht een aantal jaren werkte als gynaecoloog met aandachtsgebied voortplantingskunde. ‘De mogelijkheden om zwanger te worden namen toe door nieuwe technologische ontwikkelingen. Ik vond het bovendien interessant dat je hierdoor naast de medische aspecten ook te maken kreeg met lastige ethische vraagstukken’, zegt van der Meer.

Daarna is haar loopbaantraject anders verlopen dan dat van de meeste collega’s. Ze kreeg kinderen, had het privé steeds drukker en besloot een aantal jaren te stoppen. Dat werd uiteindelijk definitief. ‘Ja, dat was wel een ingrijpende beslissing als je zo lang hebt gestudeerd en er zowel door jezelf als door de maatschappij zoveel in je opleiding is geïnvesteerd en je jarenlang met plezier gewerkt hebt. Maar het is nou eenmaal zo gelopen en na die hectische jaren volgde een periode van rust en intens genieten van mijn opgroeiende kinderen’.

En Van der Meer zat niet stil. Toen de kinderen nog thuis woonden, rolde ze in een functie van de oude basisschool van haar kinderen waar ze zich onder meer bezighield met financiën en HR. Daarnaast behaalde ze een master in toegepaste ethiek – een onderwerp dat weliswaar in de ziekenhuiswereld steeds meer aandacht heeft, maar waarvoor een beperkt aantal banen is.

Met haar werkervaring gaat ze zich nu als programmamanager inzetten voor MedischVitaal. ‘De medische wereld is in beweging’, zegt ze. ‘Zorgprofessionals zijn tijdens de coronacrisis extra belast, en de nawerking ervan trekt nog steeds een wissel op het personeel. De werkbelasting van medisch specialisten en van verpleegkundigen is hoog. Het ziekteverzuim is ook hoog, er is vergrijzing en er zal in de aanstaande jaren bezuinigd worden – want de stijgende zorgkosten moeten omlaag. Er zijn van alle kanten signalen dat er iets moet veranderen.’

MedischVitaal richt zich op alle lagen van de gezondheidszorg en denkt met zorgprofessionals mee over hoe zij duurzaam inzetbaar zijn en plezier houden in hun werk. ‘Wat me aanspreekt’, zegt Van der Meer,’ is dat dit bedrijf kijkt naar wat iemand wél kan en wat er nodig is om optimaal te functioneren, zodat je voorkomt dat iemand uitvalt of zelfs helemaal stopt. De jonge generatie medische specialisten krijgt best veel voor de kiezen. De opleiding is zwaar, dat was vroeger niet anders, maar zij hechten meer dan de vorige generatie aan een goede balans tussen werk en privé. Voor hen is het momenteel bovendien lastig om een vaste baan te krijgen. Ze werken een jaar hier, en dan weer daar – dat betekent onzekerheid en geeft stress, juist in een periode dat zij zich aan het settelen zijn. Het is goed dat MedischVitaal de focus onder andere zet op hoe je als zorgprofessional beter kunt omgaan met werkdruk.’

Maartje van der Meer
Programmamanager MedischVitaal