Artikel geselecteerd voor jou

Mentale gezondheid zorgmedewerker was nog nooit zo slecht

Zorg- en welzijnsmedewerkers zijn mentaal minder fit dan ooit. Tegelijkertijd is hun werkdruk vergeleken met vorig jaar op z’n hoogst en verwachten zij dat deze komend kwartaal flink toeneemt. Daardoor heeft een op de vijf vaak tot altijd hoofdpijn. Dat blijkt uit onderzoek van PGGM&CO in samenwerking met Stichting IZZ.

PGGM&CO doet ieder kwartaal onderzoek naar fitheid en balans onder zorg- en welzijnsmedewerkers. Deze keer heeft PGGM&CO in samenwerking met Stichting IZZ ook gekeken naar de overgang van zomerperiode naar werk en in hoeverre vakantie zorgt voor een opgeladen batterij. In totaal hebben 1200 zorg- en welzijnsmedewerkers aan het onderzoek meegewerkt.

Lichamelijke klachten

De bevraagde zorgmedewerkers geven hun mentale fitheid een 6,8. Vorig jaar beoordeelden zij hun mentale fitheid nog met een 7,1. Tegelijkertijd is de werkdruk vergeleken met vorig jaar op z’n hoogst (7,0) en verwachten zorgmedewerkers dat deze komend kwartaal flink toeneemt (7,7). Dit laat mentaal en fysiek zijn sporen na. Een op de vijf medewerkers heeft vaak tot altijd hoofdpijn door werkdruk en -stress. Andere veelgenoemde oorzaken van hoofdpijnklachten zijn vermoeidheid (57 procent), hormonale veranderingen (42 procent), te weinig water drinken (36 procent) en slaapproblemen (33 procent). “Hoe vaker medewerkers hoofdpijn hebben, hoe minder fit zij zijn, hoe slechter de balans en hoe lager het werkplezier”, valt te lezen in het onderzoek. Bij maar liefst 94 procent heeft hoofdpijn invloed op hun werkvermogen.

Ondanks de recente vakantieperiode, voelt de helft van de zorg- en welzijnsmedewerkers zich mentaal niet fitter. Zelfs tijdens de vakantie maakte ongeveer de helft zich zorgen over de werkdruk en zag er tegenop weer aan het werk te gaan. “De fitheid en balans van zorg- en welzijnsmedewerkers staan op de helling”, reageert Henriette Davelaar, directeur van PGGM&CO. Een kwart vond de terugkeer naar het werk vooral door de werkdruk tegenvallen en meer dan de helft is alweer toe aan vakantie. Ook onder medewerkers die tijdens de vakantie doorwerkten en dit vonden tegenvallen, is werkdruk de spelbreker. “Gezien de impact van de huidige werkdruk en de verwachte stijging komend kwartaal, is de urgentie om werkdruk aan te pakken alleen maar hoger.”

Emotioneel uitgeput

De noodzaak om de hoge werkdruk aan te pakken, komt ook naar voren uit recent onderzoek naar het zorggebruik van zorgmedewerkers. “We weten dat op dit moment 1 op de 6 zorgmedewerkers emotioneel is uitgeput”, vertelt Anouk ten Arve, programmamanager gezond werken bij Stichting IZZ. 8 procent van deze emotioneel uitgeputte medewerkers heeft hiervoor extra psychische zorg nodig. “De vraag naar psychische zorg is vergeleken met 2020 met 29 procent gestegen en zal zonder aanpak van de werkdruk niet dalen.”

Volgens Davelaar is het door de toegenomen werkdruk extra belangrijk dat zorg- en welzijnsorganisaties aandacht hebben voor het welzijn van hun medewerkers. “Breng in kaart hoe het is gesteld met de fysieke en mentale fitheid van medewerkers, bijvoorbeeld met onze Vitaliteitsmonitor.” Wees verder alert op signalen als hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. “En ga in gesprek met medewerkers in het team over wat op werkgebied leidt tot minder werkdruk en -stress en daarmee tot minder klachten.” Als voorbeeld noemt ze een betere werk-privébalans door zelfroostering, ondersteuning van een (team)coach, meer ontspanningsmomenten op een werkdag of investeren in de veilige teamsfeer.

Aankaarten bij werkgever

Daarnaast is het volgens Davelaar en Ten Arve belangrijk dat medewerkers zelf ook aan de bel trekken bij hun werkgever door bij te hoge werkdruk en mentale of fysieke klachten om hulp te vragen. “Veel medewerkers doen dit niet omdat ze zich onveilig voelen, denken dat het niet helpt, of durven het niet.” Hierdoor weten werkgevers vaak niet dat dit speelt of pas als het te laat is en medewerkers ziek thuis zijn. “Door hier toch tijdig met elkaar over te praten, kunnen zij samen kijken naar wat er nodig is om het welzijn te verbeteren”, luidt de aanbeveling in het onderzoek.

Bron: Skipr