Artikel geselecteerd voor jou

Alcohol-, drugs- en medicijnbeleid op het werk

Op 16 mei nam staatssecretaris Maarten van Ooijen van VWS een speciale editie van het Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen (TSG) in ontvangst. Deze editie staat helemaal in het teken van vroegsignalering van alcoholproblematiek. Je vindt onder meer een artikel over Alcohol-, drugs- en medicijnbeleid op het werk:

De werksetting biedt kansen voor preventie van (problematisch) alcohol-, drugs- en medicijngebruik. Hoe staat het met alcohol-, drugs- en medicijngebruik onder werkenden in Nederland? Wat zijn de risico’s daarvan voor de werksituatie? Wat doet de werkgroep werkgevers/werknemers van het Samenwerkingsverband Vroegsignalering Alcoholproblematiek (SVA) en wat heb jij daaraan als bedrijfsarts? Hoe helpt een ADM-beleid? Daarover lees je meer in dit artikel.

Naar Alcohol-, drugs- en medicijnbeleid op het werk

Vroeg signaleren is cruciaal

Vaak komt men in actie als het te laat is: een werkende heeft al serieuze problemen, het werk lijdt er ernstig onder of er is een incident wat de aandacht afdwingt. Alcoholgebruik blijft lang onder de radar en de gebruiker zelf bagatelliseert de omvang meestal ook tot het echt niet meer anders kan. Toch drinkt bijna 16% van de werkenden ‘riskant’: zij ervaren problemen door hun alcoholgebruik. Het is belangrijk om (beginnende) alcoholproblemen snel te herkennen en bespreekbaar te maken. Want hoe eerder problemen met alcohol aangepakt worden, hoe meer kans op herstel en hoe minder schade aan de gezondheid of veiligheidsrisico’s. Door snel hulp te bieden, kun je het ontstaan van problematisch alcoholgebruik of verslaving helpen voorkomen.

Hoe praat je erover?

Allereerst door erover praten te normaliseren in de organisatie. Dus voordat er een probleem is. Maar ook als er wel al iets aan de hand is. Dat doe je onder meer door een goed ADM-beleid te ontwikkelen. Zo bepaal je in de organisatie hoe je naar alcohol- en ander middelengebruik kijkt en maak je afspraken hoe je ermee omgaat. Er is al veel ontwikkeld om je te helpen, maak daar gebruik van.

Bron: NVAB