Artikel geselecteerd voor jou

Werkplezier van de medisch specialist staat onder druk

Het werkplezier van de medisch specialisten en aios staat onder druk door een gebrek aan invloed op de eigen werkomgeving en de werkdruk. Zo’n 28 procent van de medisch specialisten en 34 procent van de aios is ontevreden of zeer ontevreden over de invloed binnen de organisatie. Ruim een kwart is ontevreden over de werkdruk, vooral aios vinden de balans tussen werk en privé slecht.

Dit blijkt uit een omvangrijke enquête van Federatie Medisch Specialisten, Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) en De Jonge Specialist (DJS) onder ruim 10.000 respondenten. Zo’n drieduizend aios en 7.500 medisch specialisten vulden de peiling in.

Fysiek zwaar
Hierin zegt een aios onder meer: ‘Ik weet niet of ik gelukkig word in de huidige organisatiestructuur van een ziekenhuis, de mate van autonomie ervaar ik als te beperkt.’

Van de specialisten ouder dan 57 jaar zegt 42 procent eerder te willen stoppen met werken. Als reden geeft een respondent: ‘Overdag vind ik het een topbaan, maar ik merk dat ik naarmate ik ouder word de diensten fysiek zwaarder vind.’

Overuren maar tevreden
Uit het onderzoek komt een beeld naar voren van een medisch specialist en aios die veel overuren draait, maar over het algemeen toch tevreden is met het werk en plezier heeft in het werk. Zo geeft 90 procent van de aios aan minder uren te willen werken. De meesten, 40 procent, willen een werkweek van 36 tot 40 uur maken. In de praktijk moeten ze ongecompenseerd meer werken dan het aantal uren in het contract.

Trots
Tegelijk twijfelen verreweg de meeste aios er niet aan om later medisch specialist te worden. Bijna alle aios zijn ook trots op het werk dat ze doen en 85 procent ervaart regelmatig werkplezier. Startende medisch specialisten hebben ondertussen geen moeite om een functie te vinden. Van alle respondenten heeft 98 procent binnen een halfjaar na het afronden van de wetenschappelijke vervolgopleiding een baan als specialist. Deze startende specialisten scoren ook over het algemeen hoger qua tevredenheid dan aios of meer ervaren specialisten.

Medisch specialisten zijn over het algemeen zeer tevreden over bijvoorbeeld de samenwerking met directe collega’s. Bijna alle ondervraagden, 95 procent geeft aan trots te zijn op het werk en 92 procent is enthousiast over de baan. Vooral bij algemene ziekenhuizen en revalidatie-instellingen is men tevreden over de werkdruk. Bij ggz-instellingen is men juist het minst tevreden over de werkdruk. 35 procent zegt zeer ontevreden te zijn over de werkdruk.

Bron: Zorgvisie