Artikel geselecteerd voor jou

Je kunt pas anderen leiden als je jezelf kunt leiden

Asmus adviseert om jezelf te zijn als leider. ‘Je begint ergens als manager of teamcoach. Blijf dan dicht bij jezelf. Het belangrijkste is om in verbinding te staan met de mensen aan wie je leidinggeeft. Toon oprecht interesse.’ Ook wijst ze op het belang van humor op het werk. ‘Toen ik 29 was, vroeg ik me af of flauwe grappen maken wel past bij een directeur. Maar ik wilde niet elke dag in driedelig pak of grijs op m’n werk komen. Dicht bij jezelf maak je de meeste connectie. Onzeker zijn we allemaal. Ga doen wat je leuk vindt, vertrouw op jezelf.’

Fokma raadt aan jezelf goed te leren kennen. ‘Je kunt pas anderen leiden als je jezelf kunt leiden. Je moet je zwakheden en kwetsbaarheden durven tonen, dan gunt men je het leiderschap ook. Zoek als jonge zorgmanager naar rolmodellen en kijk naar hoe zij het doen. Zeker wanneer je iets nieuws doet. Investeer in je leiderschap en laat je goed opleiden. Gun het jezelf om te leren.’

  • Steffi Rombouts is een jonge specialist in opleiding die ook bestuurlijk betrokken is bij de zorg. Als voorzitter van De Jonge Specialist breekt zij een lans voor verbeteringen op het gebied van arbeidsomstandigheden, -voorwaarden en opleidingen.
  • Roxana Asmus is sinds 1 januari de nieuwe algemeen directeur van Incluzio, waar ze al werkte als operationeel directeur sinds 2015. Asmus was 29 toen zij voor het eerst directeur werd bij RadarUitvoering. Het onderdeel van de RadarGroep werd later overgenomen door Incluzio.
  • Ymke Fokma maakte op relatief jonge leeftijd de overstap van Boston Consulting Groep naar directie- en vervolgens bestuurdersfuncties in de zorg. Sinds november 2021 is zij lid raad van bestuur in het Antoni van Leeuwenhoek (AvL).

Bron: Zorgvisie