De kunst van tijd nemen voor jezelf

A&G psycholoog / Business Development Manager Rosanne Smit van BirdView is geïnterviewd voor het magazine ‘Vooruit’ van onze klant Movir. Hierin vertelt Rosanne over het onderwerp ‘tijd voor jezelf’, iets dat met name voor zelfstandigen moeilijk te realiseren is. In het artikel lees je waarom dit toch van belang is met tips hoe dit te realiseren.

‘Als zelfstandige ben je ongetwijfeld bevlogen. Die bevlogenheid zorgt dat je lekker in je vel zit en geeft je de energie om te presteren. Je werkt hard en daar is niets mis mee. Zolang je ook zorgt voor momenten waarop je even niets hoeft. Hoe leuk je je werk ook vindt. Als je onvoldoende rust neemt, word je minder scherp, minder productief en minder creatief. Op langere termijn kun je zelfs uitvallen. Genoeg redenen dus om tijd vrij te maken voor jezelf.

Rust vinden, maar hoe?!
Je weet dat je rust nodig hebt. Maar hoe doe je dat? Dat is best een kunst. Krijg je bijvoorbeeld energie van tijd doorbrengen met je gezin? Dan is dat natuurlijk hartstikke leuk! Maar je gezin vraagt ook je aandacht, zeker als je kleine kinderen hebt. Voor je het weet sta je weer de hele dag ‘aan’. Rust vind je ook niet als je geen ‘nee’ durft te zeggen. Of als je overal ‘ja’ op zegt, omdat je heel veel leuk vindt: werk en privé. Je werk doe je meestal met veel enthousiasme en plezier. En ook privé ga je door met borrels en afspraken. Deze dingen kunnen inderdaad veel energie geven. Toch heb je dan geen momenten om op adem te komen. Ergens moet je keuzes maken.

Pak de regie terug
Veel zelfstandigen begonnen voor zichzelf te werken vanwege de vrijheid die dat met zich meebrengt. Het is een kunst om die vrijheid te behouden. Lukt jou dat? Of word je stiekem toch vaak geleid door agenda’s en keuzes van anderen. Probeer dan de regie terug te pakken. Check af en toe of je nog bezig bent met wat je leuk vindt. Gaat je bedrijf de richting op die jij wilt? Grijp in als dat niet goed gaat. Besteed taken uit die je veel moeite of energie kosten. Natuurlijk moet je soms minder leuke taken doen, maar het moet wel in balans zijn. Zo houd je de passie voor je werk en krijg je meer tijd voor jezelf.

Tijd nemen voor jezelf is een prima investering
Voelt het als een te grote luxe om tijd voor jezelf te nemen? Omdat tijd geld is? Bedenk dan dat je productiever en creatiever wordt als je in balans bent. Tijd voor jezelf nemen, betaalt zich terug. Naast je bedrijf, profiteren ook de mensen om je heen ervan als jij goed in je vel zit. Het gaat je pas echt veel geld kosten als je langdurig uitvalt. Dus doe het gewoon: blok tijd in je agenda die ook echt voor jou is. En geef daar prioriteit aan.’

BRON: Movir