Nieuws over Ascender

Met goede diagnostiek kunt u een effectief beleid voor duurzame inzetbaarheid maken

Met goede diagnostiek kunt u een effectief beleid voor duurzame inzetbaarheid maken

Inzetten op duurzame inzetbaarheid

Het is misschien niet zo voordehand liggend om in een artikel over duurzame inzetbaarheid te beginnen met een quote van Nederlands bekendste voetballer Johan Cruijff.
Een gevleugelde uitspraak van hem was: ‘Je gaat het pas zien als je het doorheb’.
Toch past deze uitspraak naadloos bij het maken van beleid op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Ook hier weet u pas wat er gaande is en hoe u dient in te grijpen, op het moment dat u doorheeft wat er aan de hand is.

Inzetten op Duurzame Inzetbaarheid

Hiermee is direct het belang duidelijk van goede diagnostiek. Wanneer u goed beleid wilt voeren op het gebied van duurzame inzetbaarheid van uw personeel, dan begint dit met inzicht in uw personeel. Over de mogelijkheden en kansen die er zijn met goede diagnostiek, vertellen wij u graag meer.

Belang Duurzame Inzetbaarheid

Het belang van duurzame inzetbaarheid

Het is één van de speerpunten van onze praktijk; het bevorderen van duurzame inzetbaarheid. De enige manier om dit te doen is door hier consequent beleid op te voeren. Duurzame inzetbaarheid is namelijk geen eenmalig iets, maar een voortdurende balans tussen hetgeen uw werknemers aankunnen en het hetgeen dat van hen wordt gevraagd.

Door goed beleid te voeren op het gebied van duurzame inzetbaarheid, kunt u uw personeel op die plaatsen inzetten waar zij het meest tot hun recht komen. Hierdoor verminderd uitval/verzuim, wordt de productiecapaciteit verhoogd en ervaren werknemers minder stress en meer welzijn.

Goed beleid op duurzame inzetbaarheid lijkt dus een investering die zich op meerdere manieren uitbetaald. Waarom is er dan nog zo’n groot deel van de organisaties die dit niet of onvoldoende doen?

Wij laten u graag zien dat ieder bedrijf kan beginnen met investeren in duurzame inzetbaarheid. De eerste stap is hierbij vaak het vroegtijdig herkennen van signalen. Want wanneer u een mismatch tussen draagkracht (ook wel capaciteit of vermogen genoemd) van een persoon en het takenpakket (zowel werkinhoud als werkomstandigheden) tijdig signaleert, kan deze in balans worden gebracht voordat de overbelasting voor uitval zorgt.

“De basis van duurzame inzetbaarheid is daarom ook het in kaart brengen van de capaciteiten van uw werknemers. Hoeveel kunnen zij aan en wat wordt er van hen gevraagd.”

Diagnostiek van uw personeel betekent preventie van uitval

Iedereen weet dat een werknemer tijdelijk kan uitvallen, bijvoorbeeld door een griepje of een sportblessure. Wanneer iemand langer uitvalt, dan is hier meestal wel een directe oorzaak aan te koppelen. Een langdurige ziekte/herstel bijvoorbeeld.

In veel gevallen is er sprake van psychisch verzuim. Dit is niet zo duidelijk als een gebroken been of een langdurige ziekenhuisopname. Bij psychisch verzuim is de werknemer echter vaak langdurig uit de running, waardoor het een zeer dure vorm van verzuim is.

Bij vorm van psychisch verzuim zijn er vaak voordat zij intreedt, al meerdere signalen afgegeven. Wanneer deze tijdig zouden zijn opgepikt en er hier op gehandeld zou zijn, dan is de kans groot dat het verzuim/uitval significant minder zou zijn.

Door tijdig diagnostiek toe te passen wanneer er tekenen zijn dat iemand wordt overbelast, kan er worden ingegrepen voordat de spreekwoordelijke emmer overloopt.

De basis van duurzame inzetbaarheid is daarom ook het in kaart brengen van de capaciteiten van uw werknemers. Hoeveel kunnen zij aan en wat wordt er van hen gevraagd.

Deze vorm van diagnostiek doen wij via het Werk als Waarde model, waarmee de vermogens/draagkracht en het takenpakket van het personeel onderzoeken.

Talent faciliteren, gezonde werknemers en een gezonde werksituatie door duurzame inzetbaarheid

Wanneer wij diagnostische onderzoeken inzetten, gaan wij op zoek naar gebieden waar de balans tussen belasting en belastbaarheid niet goed is.  Op welk gebied bestaat er een risico op overbelasting en uitval?

Dit zorgt voor praktische adviezen die u in staat stellen om medewerkers beter tot hun recht te laten komen. Dit betekent dat zowel het welzijn als de productiviteit omhoog zal gaan.

Wij zien dan ook meestal een daling in het ziekteverzuim, lagere exitkosten en werknemers die hun baan/organisatie meer gaan waarderen.

Diagnostiek op het gebied van duurzame inzetbaarheid gaat daarom niet enkel om het aantonen van psychische klachten. Het is een speurtocht naar de beste afstemming tussen werknemer en beschikbare taken/omstandigheden binnen de organisatie.

Wanneer er goed beleid wordt gevoerd op dit gebied, profiteren zowel werknemer als werkgever. We leggen u graag meer uit over hoe wij dit voor u kunnen doen.