Agressie op de werkvloer

Uit een recent verschenen onderzoek blijkt dat veel zorgmedewerkers te maken krijgen met agressie op de werkvloer. Het aantal meldingen over agressief gedrag lijkt door de coronacrisis te zijn toegenomen.

Zorgmedewerkers krijgen te maken met boze patiënten en bezoekers, scheldpartijen, of zelfs fysiek geweld. Dit agressieve gedrag levert zorgmedewerkers veel spanning op, wat slecht is voor de psychische gezondheid; maar liefst veertig procent van de zorgmedewerkers geeft aan dat de psychische gezondheid het afgelopen jaar achteruit is gegaan.

Niet alleen zorgmedewerkers krijgen te maken met agressie. Volgens de FNV zijn jaarlijks 2 miljoen mensen het slachtoffer van geweld op de werkvloer. Naast medewerkers in de zorg krijgen beveiligers, winkelmedewerkers en werknemers in het openbaar vervoer geregeld te maken met agressie. Vrouwen lijken een iets grotere kans te hebben om slachtoffer te worden dan mannen.

Gevolgen van agressie
Agressie kan een grote impact hebben op het leven van werkenden, men kan bijvoorbeeld ernstige stress- of angstklachten ontwikkelen. Bij zeer ingrijpende gebeurtenissen kan er zelfs sprake zijn van posttraumatische stressklachten. Hierbij ervaart men opdringerige herinneringen, nachtmerries en herbelevingen aan de traumatische gebeurtenis. Wanneer niet wordt ingegrepen is de kans op uitval groot.

Wat kun je als werkgever doen?
Als werkgever kun je proberen om agressie op de werkvloer zoveel mogelijk te voorkomen, bijvoorbeeld door beveiliging in te huren, of werknemers een agressietraining te geven. Helaas zullen deze preventieve maatregelen niet altijd voldoende zijn om agressie tegen te gaan.
Wanneer zich een incident heeft voorgedaan, is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Ga als werkgever samen met de werknemer in gesprek, en bekijk hoeveel impact de gebeurtenis heeft gehad. Wat heeft een werknemer nodig om met een veilig gevoel terug te keren op de werkvloer? En hoe kan de werkgever hieraan bijdragen? Wanneer psychische klachten worden ontwikkeld is hulp zoeken van groot belang!

Wilt u een casus met ons bespreken? Eén van onze psychologen staat u graag te woord. Neem contact op via: 030-208 0319, of via expertises@birdview.nl

Bronnen:
GGZ totaal
FNV