De psychische gezondheid in het ‘nieuwe normaal’

De coronamaatregelen worden langzamerhand versoepeld; kinderen kunnen weer deels naar school, we mogen weer naar de kapper en de horeca gaat voorzichtig open. We proberen met elkaar vorm te geven aan het ‘nieuwe normaal’, maar ook dit brengt gevoelens van onzekerheid met zich mee.

Door deze onzekere situatie neemt de mate van angst toe. Over het algemeen vinden mensen het lastig om met grote onzekerheden te leven. Onze hersenen merken een bepaalde dreiging en oude hersenstructuren worden geactiveerd, hierdoor laten mensen primair gedrag zien. In het begin van de crisis was dit bijvoorbeeld te merken aan de hoeveelheid boodschappen die gehamsterd werden.

Mensen vinden het vaak onprettig om het gevoel van controle te verliezen, ons brein gaat proberen om dit gevoel van controle weer terug te krijgen. We zijn geneigd om alle mogelijke rampscenario’s langs te gaan en hiervoor oplossingen te bedenken. We doen een poging om grip te krijgen op de situatie, waardoor het piekeren toeneemt.

Ook in deze overgangsperiode is het van groot belang om ons brein gezond te houden. Hieronder volgen een aantal praktische tips om je mentale gezondheid te ondersteunen.

1. Bewustwording en acceptatie

Het is ten eerste belangrijk ons bewust te worden van onze eigen psychische gezondheid. Hoeveel angst en stress ervaar je momenteel? Lijken de klachten te escaleren? Dan is het een goed moment om je hiervan bewust te worden en gezonde manieren te ontwikkelen om met deze situatie om te gaan. Een gesprek met de praktijkondersteuner van de huisarts of de bedrijfspsycholoog kan daarbij ondersteunend zijn. Probeer de gevoelens van onzekerheid te accepteren, deze horen nu eenmaal bij de huidige situatie.

2. Structuur

Alles is anders, maar probeer toch dezelfde dingen te doen als voorheen.Zorg voor een duidelijke werk en vrije tijd balans, een concrete planning kan je hierbij helpen. Ook in het oppakken van activiteiten die nu door de versoepelingen mogelijk zijn is het van belang structuur te bewaren, bouw het oppakken van activiteiten buitenhuis dan wel kantoorbezoek stapsgewijs op.

3. Zorg voor anderen

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders reageert op de huidige situatie. Velen hebben last van angst- en stressklachten, maar zullen deze op verschillende manieren uiten. Ook kan het goed zijn dat opgebouwde spanning van de afgelopen weken juist nu maatregelen versoepeld worden, na weken van compensatie en aanpassing, zich manifesteert. Respecteer de reacties van anderen en toon empathie. Probeer daarnaast via de digitale kanalen in contact te blijven met je vrienden en familie. Wees lief en behulpzaam naar de mensen om je heen. Dit stimuleert het beloningssysteem in de hersenen, waardoor ook jij je goed voelt.

4. Werken en communiceren

Ondanks de versoepelingen zullen veel mensen ook de komende periode het grootste gedeelte van de werkweek vanuit huis werken. Het is belangrijk om goed te blijven communiceren met je werkgever; wat heb jij nodig om je werk te kunnen blijven uitvoeren? Probeer daarnaast je collega’s te ondersteunen en onenigheden te voorkomen. Deze periode kan voor sommige collega’s zeer belastend zijn, probeer hiervoor empathie te tonen.

Wanneer je het overzicht in je werk dreigt te verliezen, probeer je werk dan op te delen in subtaken. Maak een overzicht van taken die prioriteit hebben en welke doorgeschoven kunnen worden. Het is handig om dit overzicht ook naar je collega’s te mailen, dan weten ze precies waar jij aan werkt.

5. Ondersteun je lichamelijke gezondheid

Door het thuiswerken krijgen we eerder een vakantiegevoel, je bent immers niet fysiek op je werk. Ons brein wordt hier wat luier van. In deze coronatijden is een goedwerkend immuunsysteem van groot belang en ondersteunend aan je cognitief functioneren. Dit bereik je door goed en regelmatig te slapen, gezond te eten en in beweging te blijven. Voldoende ontspanning is ook belangrijk, probeer eens mindfullness of een online yogales. Op een gezonde leefstijl kun je invloed uitoefenen. Het zorgt voor de aanmaak van ‘geluksstofjes’ in je brein waardoor je je veel beter en energieker zult voelen!

Bron:
workplace wellness
prof. dr. Sitskoorn, neuropsycholoog