Artikel geselecteerd voor jou

Hoogbegaafdheid en werk

Het is deze week de week van de hoogbegaafdheid. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd om meer bekendheid te geven aan (de gevolgen van) hoogbegaafdheid. Is dat nou nodig, hoor ik u denken, het is toch juist heel handig om heel slim te zijn?

Ja dat klopt, een hoge intelligentie is een voordeel tijdens de opleiding en op de arbeidsmarkt, daar is genoeg wetenschappelijk bewijs voor. Toch is het ook een feit dat veel hoogbegaafden moeite hebben om hun plaats op de arbeidsmarkt te vinden en daarvoor de nodige hindernissen moeten nemen. De meesten komen uiteindelijk goed terecht, maar bijna allemaal hebben ze hun moeilijke periodes gehad en sommigen vinden nooit echt hun draai.

Het gaat vaak mis wanneer ze een functie bekleden die niet voldoende uitdagend is of wanneer ze aansluiting bij collega`s missen. Ook hebben ze een grote behoefte aan autonomie en zit hun meestal sterk ontwikkelde rechtvaardigheidsgevoel soms in de weg. Om goed leiding te geven aan hoogbegaafden, hen te helpen hun talent te ontplooien en optimaal in te zetten, loont het de moeite je te verdiepen in hun specifieke behoeften en allergieën.

Ascender organiseert daarom de volgende webinars voor hoogbegaafde werkenden en managers die leidinggeven aan hoogbegaafde medewerkers:

De webinars zijn gebaseerd op de recent verschenen publicatie van Ascender psycholoog Patricia van Casteren e.a. in BMC Public Health: How can wellbeing at work and sustainable employability of gifted workers be enhanced?