Zoomvermoeidheid

Sinds de crisistijd wordt er massaal gebruik gemaakt van beeldbelprogramma’s, zoals Skype en Zoom. Hou jij niet van beeldbellen; word je er onrustig en moe van? Er zijn meer mensen die er last van hebben en er is een logische verklaring voor.

Over het algemeen vinden mensen wat ruimte voor zichzelf, de zogenoemde ‘personal space’ wel prettig. Voor de coronatijd heb je vast weleens in een overvolle trein gestaan. Het voelde waarschijnlijk onprettig wanneer iemand (zeker een onbekende) in jouw ‘personal space’ kwam.

De herinnering aan deze treinrit, kun je vergelijken met de beeldbelsessies van tegenwoordig. Mensen zitten dicht op hun scherm tijdens het beeldbellen, waardoor ze (op virtuele wijze) dicht bij jou komen. Volgens professor Bailenson van de Stanford Universiteit, denken de hersenen hierdoor dat iemand daadwerkelijk dichtbij je staat. We gaan ons focussen op andermans emoties. Hierdoor ontstaat de welbekende ‘vecht- of- vlucht’ reactie.

Het gevolg hiervan is dat we na een digitale meeting vaak erg moe zijn. Op het internet wordt er al gesproken over de ‘Zoom burn-out’.

Veel mensen zullen de komende periode (geregeld) thuiswerken. Het is daarom goed om op een bewuste manier met deze digitale programma’s om te gaan. Dit kun je bijvoorbeeld doen door wat afstand van je laptop te nemen. Bailenson geeft de tip om een externe webcam te installeren, zodat collega’s jou nog wel goed kunnen zien.

Bron: FD. & Businessinsider