Terug naar kantoor? Voordelen van het thuiswerken.

Na een aantal maanden thuis te zijn geweest, starten veel beroepsgroepen weer op.
Voor sommige mensen was het thuiswerken een echte opgave, het was lastig om de werkzaamheden thuis te blijven uitvoeren. Een klas vol leerlingen wiskundesommen laten maken is normaliter al een uitdaging, laat staan als dit online moet gebeuren.

Nog lang niet iedereen is terug op zijn of haar werk. Het advies van het kabinet om zoveel mogelijk thuis te werken blijft, zoals het er nu naar uit ziet, tot zeker 1 september gelden. Thuiswerken brengt genoeg praktische problemen met zich mee, mopperende kinderen tijdens een Zoommeeting bijvoorbeeld, of een vervelende bureaustoel. Naast deze praktische problemen zitten er ook voordelen aan thuiswerken, het is goed om ons ook daarvan bewust te zijn.

Autonomie

Volgens prof. dr. Dijksterhuis van de Radboud Universiteit Nijmegen zorgt thuiswerken voor autonomie bij werknemers. Dijksterhuis denkt dat er definitief iets is veranderd door de crisis. ‘Werknemers zijn nu gewend aan een bepaalde mate van autonomie. Als je eenmaal geroken hebt aan vrijheid, is het lastig om terug te gaan’ aldus Dijksterhuis.

Woon-werk verkeer

Door het thuiswerken loop je veel reistijd mis, je maakt geen lange treinritten en staat niet in de file. Wanneer je vijf dagen werkt en elke dag een uur heen en terugreist, scheelt dit je al snel tien uur (!) in de week.

De kantoortuin

Niet iedereen zal de kantoortuin missen, bedrijfsartsen krijgen er namelijk veel klachten over. Door de verschillende activiteiten die binnen de kantoortuin worden uitgevoerd, zouden werknemers last hebben van geluidsoverlast, concentratieproblemen en oververmoeidheid. Stiekem is het dan lekker rustig als je aan de keukentafel kunt werken.

Overleggen op vaste tijden

Meetings vinden vooral online plaats en dit is hét moment om elkaar vragen te stellen. Hierdoor word je tussendoor niet op je schouder getikt door je collega, op het moment dat je geconcentreerd aan het werk bent. Vragen die via de mail worden gesteld kun je beantwoorden wanneer het jou het beste uitkomt.

Kortom, dat thuiswerken is zo gek nog niet!

Bronnen: AD & Binnenlandsbestuur