Traumatherapie helpt mensen met burn-out sneller weer aan het werk

Professor Van Hoof ontdekte dat veelgebruikte psychologische technieken voor traumatherapie ook effectief zijn voor de behandeling van burn-out. Zo is er volgens haar bij mensen met een burn-out net als bij traumapatiënten een disbalans tussen gevoel en logisch redeneren. “Ze weten objectief wel dat ze het rustiger aan moeten doen en niet bang moeten zijn, maar dat komt niet overeen met hun emoties. Door traumatechnieken toe te passen, brengen we dit weer in balans”, verklaart Van Hoof,

Eerst stabiliseren

Bij Van Hoofs aanpak, die ze drie jaar geleden professionaliseerde als Insourcing-therapie, is werkhervatting een focuspunt vanaf de start van de behandeling. “Een belangrijke stap in het traject is het weer vinden van zingeving. Je kan niet volledig herstellen als je je niet nuttig voelt. Dus wij behandelen in eerste instantie de werkonbekwaamheid. We gaan eerst stabiliseren en pas dan gaan we het probleem analyseren, als mensen zelf in staat zijn oplossingen te zoeken”, verklaart Van Hoof.

Uit een analyse van honderd afgesloten dossiers tijdens de pilootfase, blijkt dat meer dan zeventig procent weer aan het werk was gegaan. Ter vergelijking: het meest innovatieve project in de eerstelijnszorg in Engeland zorgde voor vijftig procent werkhervatting. Bovendien gingen mensen ook een stuk sneller weer aan de slag: gemiddeld na 92 dagen of 3 maanden al, wat dubbel zo snel is dan de 189 dagen die tot nu als gemiddeld golden.

Minder kosten

De helft kiest er voor bij de zelfde werkgever terug te keren, hoewel je volgens Van Hoof zou verwachten dat veel werknemers kiezen voor een nieuwe start bij een nieuwe werkgever. “Als mensen de juiste handvaten hebben om met situaties om te gaan, is het perfect mogelijk om terug te keren naar dezelfde job, bij dezelfde werkgever”, aldus Van Hoof. Minder dan 1 procent van de patiënten die Van Hoof in de afgelopen twee jaar behandelde is teruggevallen en dit om redenen die buiten de controle van de medewerker of de hulpverlener vielen.

De snelle hervatting van het werk heeft ook financiële gevolgen. De langdurig arbeidsongeschikt van een werknemer kost ongeveer 1000 euro per dag. Als je dat bedrag vervolgens toepast op het aantal dagen dat een werknemers nodig heeft om te genezen valt er met Insourcing veel te besparen: gemiddeld 92 dagen versus 189 dagen bij traditionele behandelingen: dat zou dan zo’n 100.000 euro per medewerker besparen.

Bron: Knack.nl