Onderzoek naar mogelijk verband tussen ADHD en creativiteit

“De wetenschap heeft tot nu toe alleen maar naar de beperkingen van ADHD gekeken. Het is hoog tijd om te onderzoeken of de aandoening ook voordelen heeft”, vindt Hoogman. Ze kreeg hiervoor een Veni-subsidie, een beurs voor pas gepromoveerde onderzoekers.

In haar Veni-onderzoek gaat ze op zoek naar een verband tussen ADHD en creativiteit. “Uit brainstorms in de patiëntenvereniging blijkt dat dit onderwerp heel erg leeft. Bovendien zijn er veel indirecte links te vinden tussen ADHD-verwante stoornissen en creativiteit.” Er is nog geen consistent bewijs dat dit verband er ook is, en hier wil Hoogman zich op richten met een grootschalig, grondig onderzoek.

Negatief imago

Hoogman vindt haar inspiratie dicht bij huis. Haar broertje heeft ADHD waardoor ze van dichtbij heeft meegemaakt hoe moeilijk het kan zijn om hiermee te leven. Haar broer is, al dan niet toevallig, ook heel creatief. “We zien maar een stukje van het totaalplaatje. Als we ook naar de positieve kanten van ADHD kijken, hebben we een completer beeld. Ik hoop dat mijn onderzoek kan bijdragen aan de manier waarop we met ADHD omgaan; er is nu nog een negatief stigma.”

Creatief profiel

Om het beeld rondom ADHD uit te breiden gaat Hoogman creativiteit en de onderliggende neurobiologie onderzoeken. Een onderdeel daarvan is hersenonderzoek, waarbij herseneigenschappen worden geïdentificeerd die gelinkt zijn aan de prestaties op creativiteitstaken. “Op die manier proberen wij mensen te vinden met een verhoogd creatief profiel en onderzoek ik de herseneigenschappen die daarbij horen.” Hoogman verwacht niet dat haar onderzoek gaat uitwijzen dat iemand met ADHD per definitie creatiever is dan iemand zonder ADHD. Haar doel is om de patiënten voor wie dat misschien wél zo is, handvatten te geven om hun leven in te richten. “Mensen met ADHD horen vaak hun hele leven dat ze slecht in alles zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn.”

Uitblinken

ADHD is de meest gediagnosticeerde psychiatrische aandoening bij kinderen en tieners. Ook onder volwassen komt het veel voor. Uit onderzoek blijkt dat het vooral genetische oorzaken heeft. Het grootste deel van de genen die geassocieerd worden met ADHD hebben een verbinding met het beloningssysteem van de hersenen waardoor mensen met ADHD minder dopamine-receptoren (ook wel de ‘feel-good’ hormoon genoemd) hebben. Dit betekent dat ze het moeilijker vinden om zich tevreden te voelen of tevreden te zijn met wat ze doen. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat als het om creativiteit gaat ADHD-ers vaak uitblinken  omdat  deze mensen meer geneigd zijn om ‘out of the box’ te denken. Creatieve beroepen zijn ook zeer geschikt voor mensen met veel energie.

Bron: nwo.nlsciencealert.com

Whitepaper aanvragen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.