Talentmanagement van werkgever overtuigt werknemer niet

Werknemers vinden vooral ontwikkelingsmogelijkheden belangrijk in hun baan, maar zoeken dat vooral buiten hun werk. Page Group meet met de Job Applicant Confidence Index ieder kwartaal hoe optimistisch werkzoekenden zijn over hun carrièreperspectief. Met het vertrouwen van werkzoekenden zit het op zich wel goed; 71 procent is positief over de huidige arbeidsmarkt en 76 procent denkt dat de arbeidsmarkt het komende half jaar nog verder verbetert. Maar het vertrouwen dat de werkgever hen ondersteunt in de ontwikkeling van talenten en vaardigheden is met 7,1 procent gedaald. Ook het vertrouwen in carrièremogelijkheden is in het derde kwartaal van dit jaar gedaald met 4,2 procent.

Krappe arbeidsmarkt

Dat hangt volgens PageGroup samen met het tekort aan personeel op de arbeidsmarkt waardoor werknemers eisen kunnen stellen aan werkgevers op het gebied van ontwikkelingsmogelijkheden en arbeidsvoorwaarden. “Doordat werknemers vaker van buitenaf benaderd worden, gaan ze eerder twijfelen aan het beleid van hun huidige werkgever”, zegt Joost Fortuin, managing director van PageGroup. “De kandidaat is aan zet en kan dus eisen stellen. Aan de andere kant zie je dat de Nederlandse werkgevers misschien te veel meegaan in deze eisen en dat niet altijd waar kunnen maken. Dat schaadt het vertrouwen.”

Werknemers vragen tegenwoordig vooral flexibiliteit en ontwikkelingsmogelijkheden, maar wat dat precies inhoudt, is volgens hem subjectief. “Flexibiliteit kan bijvoorbeeld betekenen: bij ons mag je tussen 9:00 en 9:30 binnenkomen, of het kan betekenen: het maakt ons niet uit of je thuis werkt, of ’s avonds. Hetzelfde geldt voor de ontwikkelingsmogelijkheden. Die zijn vaak louter gericht op het uitvoeren van de huidige functie, terwijl millennials veel meer een aanbod op maat verwachten en zich willen ontwikkelen als individu. Als die verwachtingen uit elkaar lopen, gaan werknemers twijfelen.”

Duidelijkheid

Duidelijkheid is volgens hem veel belangrijker dan roepen dat alles kan en alles mag. “Je moet het namelijk wel waar kunnen maken. Nederlandse werkgevers zouden wat concreter kunnen presenteren, en dat geldt zeker voor de stokpaardjes van de millennial: flexibiliteit en ontwikkeling. Hoe worden deze zaken praktisch ingevuld? Doordat bedrijven daar soms nog wat vaag in zijn, daalt het vertrouwen en weten mensen niet goed waar ze aan toe zijn.”

Bron: pwnet.nl