Millennial krijgt energie van een goede werksfeer

Uit dit onderzoek komt naar voren dat millennials (geboren tussen 1980 en 2000) het in hun werk lastig vinden als besluiten van bovenaf worden genomen (28 procent) en zij daar geen invloed op hebben. Ook storen zij zich aan het feit dat “over álles wordt vergaderd” (21 procent). Een ander gesignaleerd probleem is dat zij door hoge eisen aan zichzelf te stellen grote werkdruk ervaren; zij geven aan het moeilijk te vinden om aan hun eigen verwachtingen te voldoen (59 procent). Ze zouden de lat om succesvol te zijn te hoog leggen, waardoor zij teleurgesteld raken in zichzelf.

Stress en burn-out

Voor dit onderzoek bundelden generatie-expert Aart Bontekoning, millennial-expert Jasper Scholten, Careerwise en Appicalhun hun krachten in ruim 60 werksessies met millennials en een online vragenlijst onder ruim 3300 millennials in ruim 100 Nederlandse organisaties in vrijwel alle branches. Zij hopen hiermee een verklaring te vinden waarom veel jonge werknemers stress ervaren en lijden aan burn-out. Volgens de onderzoekers neemt hierdoor de betrokkenheid en het verantwoordelijkheidsgevoel onder millennials af.

Persoonlijke ontwikkeling

Zij geven aan dat ze wél energie in hun werk krijgen van een goede werksfeer (32 procent) gevolgd door betekenisvol werk (30 procent) en ontwikkeling (24 procent). Millennials vinden persoonlijke ontwikkeling (65 procent) veruit de belangrijkste vorm van ontwikkeling. Vanuit die basis realiseren ze graag concrete doelen en vinden ze dat hun werk pas echt betekenis krijgt wanneer hun eigen bijdrage het verschil kan maken. Een goede werksfeer wordt volgens hen bepaald door de relatie en de samenwerking met collega’s. De perfecte werkrelatie is open, informeel en gelijkwaardig.

Bron: Millennial Onderzoek 2018