De emotionele gevolgen van een faillissement

Taboe op praten over negatieve ontwikkelingen

In Nederland rust een taboe op ermee voor de dag te komen dat je als ondernemer failliet bent gegaan. Er rust ook een taboe op hierover als ondernemer te spreken met anderen wanneer het in jouw bedrijf niet goed gaat. De cijfers liegen er niet om: in 2013 verkeerden meer dan 25% van de MKB-ondernemers in financiële problemen (FD 2013). Een reactie die wij bij veel ondernemers zien, is dat zij zich dan ook persoonlijk verantwoordelijk voelen voor het resultaat van het bedrijf en dus ook voor het faillissement. Daarom stellen zij erover praten uit. Lees in deze casestudy hoe dit ook anders kan.

Vragen of ervaringen delen?

Dit onderwerp leeft in de praktijk en raakt velen. U kunt met auteur, ondernemer en psycholoog Dick Freriks corresponderen om vragen te stellen of ervaringen te delen via d.freriks@ascender.nl.